Miért éppen páva?

A Páva egy könnyen azonosítható, a magyar nyelvterület kézműveskultúrájára, motívumvilágára jellemző figura, ez védjegyként egyértelműen utal a népi kultúrára, a hagyománytiszteletre. A megújult páva védjegy tükrözi azt a törekvést, hogy a mai kor emberéhez szóljon, formában, dizájnban, értelmezésben.

Mit is jelent ez a védjegy pontosan?

Ezeket a népművészeti alkotásokat a Hagyományok Háza zsűrizte. A lezsűrizett, eladásra szánt népi iparművészeti termékekre az alkotó védjegyet ragaszthat, amellyel igazolja az adott tárgy minősített, kiemelkedő szakmai színvonalát. Ezek a tárgyak áfamentesen értékesíthetők népművészeti rendezvényeken. A zsűrivédjegy a vásárlóknak is biztosítékot jelent arról, hogy jó minőségű, a Kárpát-medencei néphagyomány motívumvilágát, technikáit, díszítéseit és/vagy színhasználatát alkalmazó, továbbgondoló, a mai kor követelményeinek megfelelő tárgyat vásárol.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy biztosan zsűrizett, védjegyes terméket vásároltam-e?

Erre szolgál ez a honlap. Ha a terméken talált zsűriszámot, avagy az alkotó nevét és az alkotás nevét beírja a www.pavavedjegy.hu oldalon lévő keresőbe, akkor meggyőződhet arról, hogy valóban a hiteles magyar népművészetet támogatja.

Hol juthatok ilyen hiteles magyar népművészeti termékekhez?

Vannak népművészeti fesztiválok, események, ilyenkor az alkotók közül egészen biztosan sokan személyesen is részt vesznek, például a hagyományosan minden év augusztusában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén. (http://www.mestersegekunnepe.hu/). Két fesztivál között a Mesterporta budapesti, Corvin téri üzletében is vásárolhatnak zsűrizett hiteles népművészeti terméket. A http://nesz.hu oldalon Magyarország népművészeti egyesületeihez is talál elérhetőséget, illetve az egyes egyesületek regionális programjairól is rendszeres információt. Ezen a honlapon pedig e-mail elérhetőséget is találhat a mesterekhez.

Minden zsűrizett népművészeti terméket megtalálok ezen az oldalon?

Mivel itt nagyon sok alkotóról, tárgyról van szó, adatbázisunk természetesen még nem teljes, de folyamatosan frissítjük, tehát ha nem találta meg, amit keresett, nézzen vissza nemsokára!

Nekem is van hasonló zsűrizett alkotásom. Hogy kerülhetek fel ebbe az adatbázisba?

Küldje el a zsűrizett alkotások fotóit és a zsűrijegyzőkönyveket, rövid bemutatkozással nekünk erre a címre: pavavedjegy@nesz.hu. Köszönjük!