Név:
Ahmann Roland
Mesterség:
késkészítő
E-mail cím:
ahmannroland@gmail.com
Alkotások:
Szakmai bemutatkozó
A késkészítés gondolata 2017-ben fogalmazódott meg bennem párom inspirálása révén. Miután gondolatban minden összeállt, elkezdtem kialakítani saját késkészítő műhelyemet, ahol első körben elkészítettem néhány pengét saját és családi célra.
Szakmámat tekintve általános gépszerelő vagyok, – és bár főállásom nem köthető ehhez a szakmámhoz-, évekig készítettem mellékállásban lakatos és kovácsolt termékeket, dísztárgyakat.
…És hogy mióta készítek kést, kitől tanultam, milyen referencia munkáim vannak… stb.
2018-ban kezdtük megvalósítani az Ahmann Messern késkészítő vállalkozást. Miután a szerszámok, gépek mind a helyükre kerültek, és a kész felszerelt műhely rendelkezésre állt, nekiálltam kést készíteni. Nem volt mesterem. Saját magam indultam el, lépésről lépésre tapasztaltam meg minden munkafolyamat sajátosságát, hogy végül nyersanyagokból egyedi kést készítsek.
Késeimet 2019-ben zsűriztettem első alkalommal a Székesfehérváron megrendezett Tűzzel-, vassal fesztiválon, ahol több késem hagyományos míves termék” minősítést kapott.
Az alapanyagok kiválasztásának elsődleges szempontjai a minőség, és a használhatóság. Késeim elkészítése során minden munkafázist magam végzek, garantálva ezzel az egyediséget és a minőséget.
A markolatanyagot illetően elsősorban európai fák, agancs felhasználása jellemző, ez igény szerint változhat, ahogy a penge anyaga is.
Acél választása során egyformán előnyben részesülnek mind a rozsdamentes késacélok, mind a szénacélok” nem rozsdamentes acél”.
Az általam készített kések elsősorban vadász, túra, konyhai- szakács, filéző- horgász, általános célú felhasználásra készülnek.
Név szerint: Jagdmesser, Wandermesser, Kochmesser, Angesmesser, Skandimesser.
A késekhez tartozó bőr tokok szintén sajátkezű munkák, melyek növényi cserzésű marhabőrből készülnek.